Odla dina örter i växthus, odlingsvitrin och pallkrage

En odlingsvitrin att ha på balkong eller altan passar fint för dig med mindre yta. Och vem drömmer inte om det egna lilla trädgårdslandet? Variationer och möjligheter inom växtodling är oändligt

 

 

Granngårdens Redskapsguide ger dig bra tips

Var förberedd med rejäla trädgårdsredskap innan du börjar plantera. Val av rätt redskap för enklare odling, olika typer av bevattning, effektivare ogräsrensning och annat grönt & skönt. Du hittar guiden längst ut till höger på denna sida

Rensa ogräs med anpassade redskap är något som ingår när man gett sig in i odlingens värld. Med en behändlig handklös går det lite enklare och blir kanske till och med roligare.

Bevattningen sköter du med en hederlig vattenkanna om odlingen är mindre. Har du ett växthus så finns effektiva bevattningssystem och droppslangar att installera. Du hittar flera modeller i olika prisklasser.

För den händige att tillverka själv vore väl ett självbevattningssystem med självtryck från regnvattentunna ett miljötrevligt alternativ. Led in vattnet från takets hängrännor till en vattentunna och från tunnan drar du en droppslang ut till odlingen. Ett naturligt bevattningssystem som sköter sig själv, förutsatt att det kommer regn.

Små enkla hjälpmedel som ett par rejäla arbetshandskar gör livet lättare vid plockning av brännässlor. En vass kniv och sekatör är oumbärlig när det är dags för att skörda.

Satsa på bra och hållbara material som du kan använda i många år. Redskap med plasthandtag må vara billiga men kommer troligen ge dig en extra inköpsrunda. 

 

odla-upp-och-ner.jpg

Odla tomat och potatis i odlingssäck. Och så persilja och fänkål upp & ner!

Nyttja utrymmet ovanför dig och odla till exempel jordgubbar hängandes i ampel. På så sätt odlar du på höjden och kan skapa spännande grön miljö. 

En kul och annorlunda variant är odling upp & ner. Vita keramikkrukor med kryddväxter hängandes upp & ner som naturlig köksgardin väcker garanterat beundran. 

 

unknown-2.jpeg

Odla på stumpar av grönsaker

Det finns många olika grönsaker du kan spara stumpen och låta den växa ut igen. Ja, en fullgod återvinning! Spara 5 cm av grönsaksstumpen och placera den i vatten. När stumpen fått rötter planterar du den i jord.

Detta fungerar fint på purjolök, sallad, selleri och vitkål. Testa dig fram med olika sorter och ta del av växtkraften. Purjolöken är riktigt intressant att följa då du ser resultat från dag till dag. Om du har tur så har du en ny purjolök på ca 2 veckor.

 

 Läkeväxter blandat med blommorOdla i balkonglåda vid små ytor

I denna balkonglåda växter bland annat persilja, basilika och chili. Tillgängligt och vackert på liten yta. Montera upp balkonglådor efter väggen och du får en egen hängande trädgård. Odling i balkonglåda underlättar också bevattningen då du har en enda "kruka" att hålla ordning på. Perfekt när man bor i lägenhet och kanske inte har så stort utrymme.

 

Kryddörter i köksfönstret

Kryddväxter nära till hands under hela året. Ge örterna behövligt ljus, näring och rätt jord så får du massor tillbaka. På bilden ser du persilja, citronmeliss och salvia. Bra kryddäxter att odla inomhus är även gräslök, oregano och mynta. Det finns lämplig växtbelysning som ger den ljusmängd örter och kryddväxter behöver under vinterhalvåret.

Handla KRAV-odlade råvaror, lokalproducerade produkter och ekologiskt märkta varor

En bra start för ett hälsosammare och friskare liv är att handla råvaror och äkta produkter så långt det är möjligt. Det kanske kostar lite mer men å andra sidan får du frukt & grönt med betydligt bättre näringsvärde och renare innehåll. Ge din kropp bättre förutsättningar med en hälsosammare levnadsstil. En vinst på Hälsolotteriet!

pallkrage.jpgPallkrage och odlingsbänk vid husentrén

Odling i pallkrage eller odlingskrage förlänger den korta odlingssäsongen. Jordbädden blir lättare varm och odlingsklar på våren, speciellt om du täcker sådden med fiberduk. Med pallkragar kan du också skapa ett litet växthus eller odlingstunnel. Tillverka enkel träställning som passar över odlingskragarna och dra plast eller fiberduk över. Köp i byggsats och färgsätt pallkragarna själv. Du kan påbörja odlandet tidigare vilket innebär också tidigare skörd att avnjuta. 

Odling i pallkrage håller också enklare ogräset i schack. 4 pallkragar tillsammans med grusgång emellan är snyggt, lättskött och bra för ryggen!

 images-6.jpgTrädgårdslandet

En klassiker är odling i fristående trädgårdsland. Nära samverkan med jord och mylla tillsammans med favoritväxterna känns givande. Rotfrukter som morötter, rädisa och kålrot tillsammans med dill, hallon och jordgubbar. Det vattnas i munnen så släpp loss dina gröna fingrar!

 

Anlägg en köksträdgård och sköt om den med rätt jord, gödsling och växtplats

Här får du tips på gynnsam växtplats för kryddörter och grunden bakom ekologisk odling. Vad är växelodling och vilken gödseltyp lämpar sig bäst för just min odling? Massor av intressanta tips om plantering, beskäring, sådd och sticklingar hittar du i Trädgårdsskolan.

Låt fantasin ta över! Skapa en skön mix med örter varvat med färglada blommor i balkonglådan.  Enkla kryddväxter att börja med är persilja, dill, gräslök, salviatimjan, basilika, citronmeliss, oregano, pepparmynta och rosmarin. Läs mer om köksträdgårdens favoriter av kryddörter. 

 

 

 

 

Retreat i Lapplands lugna skogar

 

 

Recept    Mat & Näring

Hälsa   Sport & Motion