Dekokt av hälsoväxter

Dekokt innebär att växtdelarna först mosas eller krossas, typ frön i mortel. Örterna läggs sedan i kallt vatten som får koka alternativt sjuka i alltifrån 5-40 minuter

 

Den varierande koktiden beror på växtdelens hårdhet samt hur lättlösligt dess växtämne är. Starkare dekokt får du om du förlänger koktiden, tillsätter mer örter eller byter till nya växtdelar.

Dekokt passar bäst till hårda växtdelar som rot, bark, rötter, nötter och hårdartade blad. Att tänka på är att vissa verksamma ämnen som enzymer, glukosider och slemämnen är känsliga för värme och att infusion då lämpar sig bättre.

Dosering till dekokt:

2 matskedar färska örter eller 2 teskedar torkade örter läggs i 1 liter kallt vatten.

Detta får varsamt koka upp och sedan sakta sjuda under lock 5-40 minuter beroende vilken ört du använder. Ju längre du låter det sjuda desto starkare dekokt.