Flavonoider

Flavonoider är naturligt förekommande i alla frukter, grönsaker och bär. Du hittar flavonoider i färgrik och speciellt gul mat. Stort innehåll av flavonoider finner du i lök, broccoli, äggula och äpplen

 

Flavonoider är viktig antioxidant i vår kosthållning och hälsa. Det finns ingen risk i att äta för mycket flavonoider då de är vattenlösliga och överskottet kissas ut. Här kan du frossa friskt i allt färgrikt som naturen bjuder på i frukt och grönt!

Den största mängd flavonoid finnes i växtens ytskikt; skalet. Skölj helst råvaran innan du äter den och satsa på ekologiskt odlat.

Flavonoider förstörs vid upphettning så det är viktigt att tänka på hur du tillagar maten. Helst skall grönsaker och frukt ätas råa för att behålla alla viktiga näringsämnen då flavonoider förstörs vid upphettning.

Här är det också av god tanke att köpa ekologiskt producerade råvaror, KRAV-märkt och i största mån lokalt producerat. 

Kroppens celler skyddas av flavonoider såsom av alla övriga antioxidanter. Vetenskapliga studier visar att flavonoider behåller hjärnans minne mer skärpt då ämnet skyddar cellerna.

Flavonoider är starka antioxidaner, starkare än vitamin E och C. En av dess goda egenskaper är att flavonoider ökar verkan av vitamin C.

Ge dig själv en hälsovinst och ät mycket färgrika grönsaker, frukt och bär! Förebygg kroppens obalans och vitaminbrist med näringsrik mathållning. God hälsa kan ej värdesättas i pengar.