Basilikan ger upplyft till humöret och ses som antidepressiv

Ocimum baslilcum

Basilikans egenskaper är uppiggande för sinnet och anses lindra depressioner och utmattning. Basilika verkar lugnande, väderfördelande och främjar matsmältningen. Färsk basilika i matlagningen ger måltiden ett friskt inslag av både smak, färg och doft

 

Basilika räknas som en av Österns äldsta naturläkemedel. Kryddväxten finns i många olika sorter som också ger olika dofter och smak. Kryddörten odlades tidigt av folket i det forntida Egypten och är också en helig växt i Indien.

Bilden visar sorten "Piccolino" med små, aromrika blad som vuxit i tät skörd inomhus i kruka. Om du tar ett blad av basilika och gnuggar lätt mellan fingrarna så sprids en god och frisk doft. En ren terapi att andas in.

Basilika ingår som en av kryddorna i likören Chartreuse. Örten är mycket populär i matlagningen tillsammans med tomat, ost och pasta. Kanske oumbärlig i det italienska köket?

Folk förr i tiden var vidskepliga gällande basilika, mycket kanske för att den alltid varit en stark medicinalväxt. Bland annat så föddes det skorpioner i huvudet om man åt eller luktade på basilika. En smidig förlossning fick man också tillsammans med basilika och en fjäder från en svala, hållandes i handen.

Idag är basilikan helig inom den grekisk-ortodoxa tron och kan ingå i vigselvatten och i Rumänien hjälper den till att släppa fri de odödas själar. Intressant historia kring basilika, alltså.

 

Förekomst

Tillhör de kransblommiga växterna och växer vild i alla tropiska länder samt odlas i tempererade områden. Ettårig växt som kan odlas inomhus i kruka på varm, solig plats

Användbara växtdelar

Hela växtens delar som växer ovan jorden

Aktiva växtämnen

Linalol, linylacetat, cineol, estragol, eugenol, garvämnen

Medicinsk användning

Lugnande infusioner vid utmattning och depression. Färska blad fungerar som omslag på irriterad hud och är sårläkande. Kramplösande för mage/tarm och bra för matsmältningen. De aromatiska bladen används i infusion eller matlagning