Chili innehåller capsaicin som är effektiv som smärtlindring

Capsicum annuum


Chili tillhör släktet spansk peppar med många olika arter presenterade som paprika, den mycket starka habaneron och tabasco. Capsaicin, som ger chilin den starka smaken, har även goda smärtstillande egenskaper vid reumatiska besvär

 

Chili används mycket inom matlagning, både färsk och torkad. Den är också trevlig att odla själv i kruka då man får njuta av chiliblommans goda lukt. Blomman utvecklas sedan till små, heta kryddor perfeka att använda till mat och egenvård. Du finner faktiskt mer C-vitamin i chili än citrusfrukter.

Chilin ger god blodcirkulation och är mycket effektiv i liniment, som vapen och faktiskt tyvärr som dopingmedel inom hästsporten. 

Chili används mycket inom matlagning, både färsk och torkad. Den är också trevlig att odla själv i kruka då man får njuta av chiliblommans goda lukt. Blomman utvecklas sedan till små, heta kryddor perfeka att använda till mat och egenvård. Du finner faktiskt mer C-vitamin i chili än citrusfrukter. 

Styrkan i chili mäts i värdet scovillegrader. För att få perspektiv på hur het en chili egentligen kan bli så har paprika ett värde mellan 0-100 scoville och jalapeno ligger mellan 2500-5000. Den allra hetaste chilifrukten är Naga Jolokia som toppar tabellen med hela 1 001 304 scoville. Imponerande styrka för en växt och full respekt för dess verkan.

Naga Jolokia är alldeles för stark för att användas inom matlagning. Istället har så har indiska polisen prövat använda den som granat vid kravaller, ett vapen som ej dödar men som gör motståndarna orörliga. Capsaicin används för övrigt i pepparspray.

Inom ridsporten kan capsaicin förekomma som dopingmedel. Man styrker ämnet blandat med vaselin på hästens framben vilket gör den känsligare för beröring. Därmed förväntas hästen hoppa högre över hindret för att undvika kontakt med bommarna.

Den största halten av capsaicin finns i chilins fröfäste och de vita mellanväggarna. Om man önskar mildare styrka så kan man skära bort dessa delar. En tröst om man har svårt för stark mat med chili; ju mer du äter av frukten desto tåligare blir du.

Fåglar påverkas av någon anledning inte av ämnet capsaicin så om man önskar hålla fågelbordet fritt från exempevis ekorrar så kan man preparera det med chili. Eller allra helst göra två matplatser, en till dem båda för god balans i vår herres hage.

Jordbrukare i Asien och Afrika använder chili på staketstolpar för att hålla undan elefanter från grödorna. Det visar sig mycket effektivt. Chili visar sig ha många varierande egenskaper förutom att det ingått i människans kost sedan 6000 år tillbaka.

 

Förekomst

Ursprungsland Sydamerika som spreds till Europa via Columbus och därefter vidare till Asien.

Användbara växtdelar

Frukt och chiliblad. Chilifrukten kan användas både torkad och färsk. Bladen kan stekas eller kokas

Aktiva växtämnen

A- och C-vitamin, antioxidanter, capsaicin

Medicinsk användning

Stimulerande av blodcirkulation och matsmältning. Förbättrande av immunförsvar och välgörande för hjärt- och kärlsystem. Antiseptisk och utvärtes smärtlindring vid reumatiska besvär

Giftighet

Stark chili bränner slemhinnor och mun, drick mjölk/yoghurt för lindring (ej vatten som ökar hettan) Tvätta händerna noga efter hanterat chili så du inte får det i ögonen