Citronmeliss verkar lugnande vid oro och sömnbesvär

Melissa officinalis

 

Citronmelissens eteriska olja citronellal hjälper dig vid sömnproblem. Den dämpar nervös oro, migrän och hjärtklappning. Citronmeliss hjälper även orolig och uppblåst mage

 

Citronmelissen eller hjärtansfröjd som den också kallas är en frodig och glatt växande läkeört med många goda egenskaper. Citronmelissens eteriska olja har lugnande verkan på hjärtat vars aktiva ämnen kan sänka både blodtryck och puls.

Citronmelissen är enkel att odla och passar bra inomhus i kruka inom hela året. Se till att ge citronmelissen ljus och lagom med vatten. Då har du en användbar ört nära till hands för harmonisk infusion inför natten.

Citronmeliss är verksam mot bland annat herpesvirus och är antibakteriell. Örten är känd för sina lugnande egenskaper och dämpar nervositet och huvudvärk. Det är den eteriska oljan citronellal som bidrar till detta.

Citronmeliss är innehåller lätta, flyktiga oljor och dess verksamma växtämnen avdustar därför fort. Torkad ört har kort hållbarhet, kanske några månader. Det fungerar bättre att frysa in färsk citronmeliss och tina upp allt eftersom.

Om du nuddar vid citronmelissens skira blad sprids en fräsch, frisk doft som skänker positiv värme till hela kroppen. Pröva lite infusion på citronmeliss när du står inför nästa utmaning!

 

Förekomst

Tillhör kransblommiga växter som växter vilt i bland annat Syd-Europa och Amerika. Odlad utomhus i södra Sverige, i växthus och kruka i Lappland

Användbara växtdelar

Blad av citronmeliss

Aktiva växtämnen

Eterisk olja citronellal, garvämnen, bitterämne

Medicinsk användning

Lugnande vid oro, stress och nervositet. Sänker blodtryck och puls. Hämmar virus vid exempelvis herpes/munsår och är antiseptisk. Bra mot illamående och främjar matsmältning. Lugnar mage och tarm vid katarr/magsår. Lindrar migrän och spänningshuvudvärk. Bra vid sömnproblem. I matlagning till sallader, gröna drinkar, kyckling, fisk, thé, bakverk