Enbär är starkt urindrivande och aktiverar njurarna

Juniperus communis

 

Enbär är antiseptisk och därför bra vid urinvägsinfektioner, blåskatarr och eksem. Enbär har lång mognadsprocess på flera år och därför kan du hitta bär i både grönt, blått och svart. Ett nyttigt gott bär som använts sedan medeltiden i matlagning och naturlig egenvård

 

Enbärsbusken är en sticklig liten rackare med vassa barr så ta på dig bra handskar innan du ger dig ut på denna typ av bärplockning. Det är de svarta bären som är mogna och klar för plockning. De övriga enbären får du tålmodigt vänta tills de är klara, ca 3 år.

Enbäret har använts sedan medeltiden inom matlagning i vilträtter och soppor för sin aromatiska smak. Enbärsdricka är både värmande och aktiverande. Koka lite enbär i några minuter och du får en passande dryck då vinterstormen yr bakom fönstret. Enrisrökt fisk och kött är lappländska klassiker där smak och arom talar helt för sig själva.

Sveriges äldsta enträd är 840 år gammal och har påträffats i Sareks Nationalpark. Träslaget en har segt och tätväxande virke som håller undan väta bra. När du skall göra upp eld i skogen är det därför förträffligt att söka upp enbusken och leta rätt på lite torrt enträ. Om du skrapar bort den våta barken så har du torrt fint enträ att använda som tändved. Och passa på att lukta på träet innan du tänder på; bara lukten i sig ger värme till kroppen!

Här i Lappland ser vi enen som en liten buske på ca 1 meter och mindre. På platser där enen trivs allra bäst kan den stoltsera med höjder upp till 10-14 meter och liknar då ett cypressträd i formen. Enen hittas allt högre upp i terrängen då den troligen försöker komma undan växthuseffektens ökade temperaturer. Höghöjdsrekordet hittils är 1400 meter över havet.

Enbär är en kraftig njurört och har stark verkan på njurar. Den är utrensande och urindrivande med antiseptisk verkan vilket kan ge god verkan vid blåskatarr och urinvägsinfektioner. Den antiseptiska verkan plus att enbär ökar blodcirklation i huden gör enbär bra till olika hudproblem som fet hy, akne och eksem. Bättre blodcirkulation bidrar även till bättre läkning.

Enbärsolja utspädd i vegetabilisk olja fungerar som värmande för kalla händer och fötter, även som liniment och massageolja för ömma muskler och leder.

 

Förekomst

Tillhör cypressväxter och är vanlig i hela Sverige, främst på kalkrika platser. 

Användbara växtdelar

Enbären. Enbärsris till rökning fisk/kött

Aktiva växtämnen

Eterisk olja, flavonglykosider, kolhydrater, garvämnen

Medicinsk användning

Invärtes: Antiseptisk vid urinvägsinfektion och blåskatarr, är starkt urindrivande. Stärker immunförsvaret. Slemlösande vid hosta och besvär med luftrören. 

Utvärtes: Som krydda i mat för stimulans av både aptit och matsmältning. Utvärtes värmer frusna muskler och kalla händer & fötter, stimulerar blodciruklationen som olja vid muskelmassage. Enbärsolja lindrar reumatiska besvär och muskelvärk

Giftighet

Undvik enbär och enbärsolja om du har allvarliga njurproblem, som inflammation i njurarna. Redan vid normala doser har enbär stark inverkan på njurarna och kan ge ökad belastning på dessa. Används ej av gravida då enbärsoljan kan ge sammandragningar i livmodern. Personer med högt blodtryck bör också undvika enbär