Granskott innehåller C-vitamin och stärker dig vid förkylning

Picea abies

En av Sveriges vanligaste barrträd, den vackra och yviga granen, som växer i vår allas närhet. Lika användbar till utsmyckad julgran som C-vitaminfyllt och immunstärkande thé. Granens barr innehåller allra mest C-vitamin under vinterhalvåret och ger en riktig vinterkick åt mörkertrött kropp

 

Att ha tillgång och möjlighet till vistelse i skog och mark omgiven av magnifika barrträd, som granen, ger så mycket friskhet till kropp och sinne. Andas in den uppiggande doften och ta med dig en näve färska granskott. Koka dig sen äkta naturkraft överfört i en kopp thé. Fräsch och lätt syrlig smak skänker dig sann Lapplandspoesi och må upplevas för att förstås. 

Dekokt på färska granskott om våren ger dig bra mängd med en av de starkaste antioxidanter; C-vitamin. Dekokten blir en dryck full med näring som hjälper behandla bland annat infektion i urinvägarna. Var försiktig vid intag om du har njurproblem eller är gravid. Dekokt och kåda av barrträd är aktiverande för njurarna och kan belasta och irritera dessa.

Grankåda användes förr i tiden som tuggummi dels för innehållet av vitaminer men samtidigt för kådans antibakteriella egenskaper. Munhålan hölls fri från tandtroll och andedräkten blev friskare, sägs det. Pröva själv men var rädd om plomberna.

Man använde också innerbarken som maldes ner till barkmjöl med innehåll av många viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Om du gör upp eld med ved av gran bjuds du på massa sprak och knaster. Det är på grund av granens rika innehåll av eteriska oljor som innehåller terpentin. 

 

Förekomst

Tillhör tallväxter och växer i hela Sverige

Användbara växtdelar

Barr, granskott och kåda

Aktiva växtämnen

Kåda, kalcium, magnesium, kalium, C-vitamin, terpentinrik eterisk olja

Medicinsk användning

Dekokt mot urinvägsinfektion. Bakteriedödande kåda till läkning av småsår. Värmande bad och fotbad med granbarr. Stimulerar ämnesomsättningen och hudens blodcirkulation. Granskott som vitamintillskott. Slemlösande vid inhalation. Salva med grankåda för ökad blodcirkulation och lindrande av muskelvärk

Giftighet

Gran aktiverar njurarna och kan även irritera dessa. Var försiktig med intag om du har njurbesvär eller är gravid. Är centralstimulerande och kan ge blodtrycksökning samt snabbare andning och ökade reflexer