Lingon, ett nordiskt superbär med massa antioxidanter

Vaccinium vitis-idaea 

 

Lingon har stort innehåll av resveratrol som minskar oxidativ stress i kroppens celler samt ger skydd mot cancer. Tack vare stor andel av lingonens naturliga konserveringsmedel bensoesyran klarar sig lingonsylten utan tillsatser vid syltkoket. Lingonens höga halt  av antocyaniner ger även bättre motstånd mot fria radikaler

 

Lingon räknas som ett av de nordiska superbären tillsammans med blåbär och tranbär. Litet och surt men fullproppad med välgörande antioxidanter som verkar för kroppens bästa. Lingon är ett lätttillgängligt bär så det är enkelt att ladda skafferiet inför vinter och förebygga stundande influensatider.

Lingonriset behåller sina gröna, läderhårda blad hela vintern och ibland kan man hitta övervintrade bär som tittar fram när snön smälter. Bären är till synes oberörd efter en lång kall vinter, skall tilläggas. Lingonen blommar med ljusrosa små klockor innan de knyter sig och blir mörkröda bär som är klara för plockning i augusti/september.

Både lingonens blad och bär går att använda i mängder av variationer som infusion, frisk lingonsaft, lingonsylt, brödbak, gelé och rårörda till älgköttet. Ja, det finns liksom ingen gräns för vad detta röda superbär kan användas till.

 

Förekomst

Tillhör ljungväxter och är mycket vanlig i hela Sverige, även högt upp i fjällterräng till ca 1200 m.ö.h. 

Användbara växtdelar

Bär och blad

Aktiva växtämnen

Vitaminerna A, C och E, fosfor, kalium, kalcium, mangan, bensoensyra, lignaner, flavonoider, resveratrol

Medicinsk användning

Motverkar, förebygger och lindrar besvär vid urinvägsinfektion. Inflammationshämmande och descinficierande på slemhinnor kring tandkött och urinvägar. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Stärker immunförsvar. Inom matlagning som saft, sylt, dricka och brödbakning

Giftighet

Överdosera inte beredningar gjorda på lingonblad