Ljung ger lugnande verkan vid sömnproblem och stress

Calluna vulgaris

 

Ljungens blommor innehåller eterisk olja som verkar lugnande och avstressande för kroppen. En god och rogivande infusion på ljung och kamomill skänker ro till natten. Ljung stärker även blodkärlens väggar och motverkar därmed blåmärken. Ljungens innehåll av arbutin hjälper vid behandling av urinvägsinfektion

 

Ljungens eteriska olja har lugnande och avslappnande verkan på kroppen. Vid problem när du skall somna eller har orolig nattsömn kan en kopp infusion på ljung skänka nattro. Ljung anses även som avstressande och intag av ljungthé på morgonen kanske ger dig en lugnare arbetsdag. 

Tallhedar som lyser lila av blommande ljung är en härlig syn! Svag söt doft från de klockformade lila blommorna och innehållet av nektar lockar även bin. Det sägs att honung från ljung anses som en av de bästa honungssorterna tack vare sitt innehåll av goda växtämnen.

Ljungen växer långsamt och kan bli upp till 50 år gammal så den bör plockas varsamt och i mindre mängder. Förr om åren användes ljungris till sopkvastar och strömaterial i lagårdar. Man använde rötterna till rot- och korgarbeten, täckmaterial till tak och som ved till eldning.

Ljungens kombination av flavonglykoider, kisel och kalcium stärker blodkärlens motståndskraft. Om man enkelt får blåmärken så kan man ha en lätt försvagning av blodkärl, som brister vid stötar eller slag. Infusion på ljung kan då stärka och förebygga kärlen och därmed förekomsten av blåmärken. 

Ljungens innehåll av garvämnens sammandragande egenskaper kan ge nytta till baddning av sår.

 

Förekomst

Tillhör ljungväxterna och är allmän i hela Sverige på kalkfattiga hedar och tallmarker

Användbara växtdelar

Blommor och blad av ljung

Aktiva växtämnen

Flavonglykosiden arbutin, garvämne, kalcium, kisel, eterisk olja

Medicinsk användning

Urindrivande och bakteriehämmande vid problem med njurar och urinvägar. Lugnande vid sömnsvårigheter och stress. Stärker blodkärlens väggar. Antiseptisk verkan vid baddning av småsår.

Giftighet

Känsliga människor kan uppleva yrsel och lätt illamående vid intag