Maskros i utrensningskur stärker lever och njurar

Taraxacum officinalis

 

Maskrosen är en livskraftig läkeväxt som finns nära tillhands. Hela växten kan användas från maskrosrot till blad och blomma. Maskrosens främsta egenskaper är stimulans av bukspottskörtel och lever och främjar matsmältningen 

 

Var tacksam om din gräsmatta är full av denna otroligt livskraftiga läkeört! Maskrosen finns så nära tillhands med så många goda egenskaper och välgörande växtämnen. En allsidig läkeväxt där du kan använda hela växten från rot och blad och till den gula, vackra blomman.

Den näringsrika maskrosroten är full av jordens mineraler och näringsämnen passar bra som dekokt i utrensningskurer. Maskrosroten har nästan samma näringsinnehåll hela året, dock mest på hösten då all näring dragits ner i roten. Lägg roten i lite kallt vatten för att minska den bittra smaken, skiva upp den och låt den koka ca 15 minuter till näringstät rotsakssoppa tillsammans med valfria rotfrukter. 

Maskrosen blad är bitter i smaken och det är ett kännetecken för goda egenskaper för lever och njurar. Dock smakar själva blomman sött och gott. Dekokt på maskrosrot löser slaggprodukter i kroppen och hjälper lever och njurar att göra sig kvitt med dessa ämnen. Växtämnena i maskros stimulerar körtelutsöndring i bukspottskörtel, lever och galla. Bitterämnena i maskrosen bidrar även till bättre aptit och matsmältning samt främjar kroppens nedbrytning av fetter.

Bladen av maskros kan användas i infusion, sallader och i matlagning. Plocka maskrosbladen tidigt om våren för rikt innehåll av C-vitamin och mindre beska. Pröva använd maskrosroten till kaffepulver. Skala och skär maskrosroten i mindre bitar, rosta den i ugn tills de är torra och ljusbruna. Mala därefter ner roten till kaffepulver.   

 

Förekomst

Tillhör korgblommiga växter och är mycket allmän i hela Sverige

Användbara växtdelar

Maskrosens blommor, blad och rot

Aktiva växtämnen

Bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater

Medicinsk användning

Behandling vid problem med lever och galla. Ökar gallproduktionen för nedbryting av fett och ger stöd till dålig matsmältning. Utrensningskurer och urindrivande medel.