Nypon innehåller rika mängder av viktiga antioxidanter

Rosa canina

 

Nyponen räknas som ett av Nordens superbär med sina näringrika växtämnen. 2 dl nypon innhåller nämligen lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner. Nyponen stärker bindväv och är bra för din hy. Nypon anses också gynnsam vid behandling av ledbesvär som reumatism och artros

 

Rosen är en riktig multiväxt där du kan använda allt ifrån blad och blommor till de näringsrika, härligt röda nyponen. Du har nytta av rosenbusken från tidig vår där du kan göra infusion på de späda bladen.

Speciellt vid oro, sömnproblem och överbelastning är infusion på färska eller torkade rosenblad gott att dricka. Mixa färska rosenblad med vatten till en infusion och drick när du känner dig stressad. Det skänker dig både lugn och harmoni i en fartfylld vardag.

Nypon har visats sig mycket verksamt mot ledvärk och inflammationer vid reumatiska problem och artros. Nyponen innehåller massa C-vitamin som är en av de starkaste och viktigaste antioxidanter vi känner till. Det gör att nypon förebygger förkylningar och stärker vårt immunförsvar.

Endast ca 2 dl nypon ger lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner vilket gör att vi inte behöver köpa långväga exotiska frukter när vi har svenska nypon nära tillhands.

Plocka in en bukett med nyplockade rosor och dra in upplyftande doft som lättar sinnet och gör dig glad. Ett vackert fotbad med rosa rosenblommor gör gott för både syn och fötter. Det är dessa allsidiga egenskaper som gör rosen och nyponfrukterna så fantastiska för både kroppens inre och yttre. Den ljuvliga doften, vackert synintryck och framför allt den fylliga smaken ger njutning till hela dig.

Förekomst

Tillhör rosväxter och är vanlig i hela Sverige med olika rossorter.

Användbara växtdelar

Blad, blommor och nyponfrukt

Aktiva växtämnen

C-vitamin, magnesium, kalium, kalcium, pektin, garvämnen, fruktsyror, karotinoider, flavonoider

Medicinsk användning

Stark antioxidant och mycket rik källa på C-vitamin! Hindrar fria syreradikaler och skyddar kroppens celler. Stärker och ger näring till hud och bindväv. Stärker immunförsvar och är antiinflammatorisk. Bra vid reumatism och ledbesvär som artros och värk i leder. Använd till matlagning, drycker, kompott och soppa. Upplyftande och lugnande, antidepressiv.