Oregano är mycket näringsrik och en virusbekämpande kryddört

Origanum vulgare

 

Oregano känner vi främst till som välkänd pizzakrydda i det italienska pastaköket. Kryddväxten gjorde entré i Sverige under medeltiden där den odlades i klostergårdar som viktig medicinalväxt. Oregano är kraftigt antiinflammatorisk och hämmar både svamp och virus

 

Oregano finns som färsk, torkad krydda och som oreganoolja. Örten innehåller mängder med antioxidanter och viktiga mineraler och är mycket bra att använda i matlagning, gärna så ofta du önskar. Oregano räknas som en av de mest nyttigaste kryddorna med massa antioxidanter i gott sällskap med gurkmeja, kanel och kryddnejlika. 

Oregano har slemlösande egenskaper och passar därför bra att dricka som infusion vid infektioner i hals och svalg samt luftrörsproblem. Eftersom oregano motverkar både virus och är kraftigt antiseptisk hjälper den vid behandling av fotsvamp och problem med candida.

Oregano verkar lösande på kramper och kryddan stimulerar gallblåsan för mer gallproduktion och därmed bättre matsmältning. Du kan även använda eterisk olja utspädd i exempelvis olivolja för baddning av infektioner och svamp. Odla oregano själv och använda kryddörten både färsk och torkad i infusioner, matlagning och härliga, gröna hälsodrinkar.

 

Förekomst

Tillhör kransblommiga växter och växter vilt på bland annat Gotland. Annat namn på oregano är kungsmynta

Användbara växtdelar

Blad, blommor och stjälk från oregano

Aktiva växtämnen

Kalcium, zink, koppar, järn, kalium, bitterämnen, eterisk olja, antioxidanter

Medicinsk användning

Antiseptisk och kraftigt antiinflammatorisk. Kramplösande verkan som underlättar kolik. Stimulans av matsmältning och gallproduktion. Lindrar luftrörsbesvär, förkylning och slemlösande vid hosta. Lugnande vid stress och huvudvärk. Svampdödande och bekämpar virus, bra vid candidabehandling. Hjälper mot infektioner i mun och svalg. Innehåller mycket näring och är en utmärkt matkrydda.

Giftighet

Använd inte oregano under graviditet då den aktiverar livmodern