Pepparmynta är inflammationshämmande och kramplösande

Mentha piperita

Pepparmyntan innehåller stora mängder av mentol som är starkt kramplösande och antiseptisk samt motverkar inflammationer. Pepparmynta motverkar problem med matsmältningen samt minskar saltsyreproduktionen i magsäcken. Det innebär mindre sura uppstötningar och friskare andedräkt

 

Pepparmyntans medicinska egenskaper har använts i gamla kulturer under 1000-tals år. I Japan har pepparmynta odlats under lång tid för utvinning av den eteriska oljan mentol. Det är pepparmyntans stora innehåll av mentol som ger kryddörten dess huvudsakliga medicinska egenskaper.

Pepparmyntan har läkande egenskaper som är inflammationshämmande i gallblåsa och gallväggar. Kryddväxten är även kramplösande vid matsmältningsproblem och uppkörd mage. Då hjälper intag av kryddörten med att driva ut gaser och minska saltsyreproduktionen i matsäcken. Pepparmyntan lindrar också sura uppstötningar, dålig andedräkt och minskar illamående.

Vid dålig andedräkt kan pepparmyntavatten användas till munsköljning. Pepparmyntsolja har först en kylande känsla när den appliceras på huden som sedan följs av värmande verkan på muskler och hudvävnad. 

Pepparmynta är en flerårig ört som är mycket enkel att odla och kryddväxten finner sig lätt tillrätta i kryddlandet med god spridningsförmåga. Det innebär att pepparmynta gärna tar övertaget för den övriga växtligheten och må därför begränsas. Det gör du enklast med att först plantera myntan i en hink utan botten som du sedan gräver ner.

Du kan använda pepparmyntan både färsk och torkad, gärna tillsammans med citronmeliss i en fräsch infusion eller som krydda i lammrätter.

 

Förekomst

Tillhör kransblommiga växter och är lättsam att odla själv

Användbara växtdelar

Blad, blommor och stjälk av pepparmynta

Aktiva växtämnen

Eterisk olja som bland annat mentol och eukalyptol, flavonoider, fenolsyror, bitterämnen, vitamin B3

Medicinsk användning

Starkt kramplösande och gasdrivande vid matsmältningsproblem. Minskar produktionen av saltsyra i magsäcken, förebygger sura uppstötningar. Galldrivande ört som motverkar inflammationer i bland annat gallblåsa. Antiseptisk och lindrar klåda. Är smärtstillande och motverkar illamående. Till uppfriskande munvatten och smaksättare i matlagning och théer.

Giftighet

Stora mängder av pepparmyntsolja kan vara giftigt på grund av sin höga halt av den eteriska oljan mentol. Pepparmyntsolja kan även ge allergiska reaktioner också i små doser.