Persilja är bra i reningskur och aktiverar lever- och njurfunktion

Persiljans har goda utrensande egenskaper av kroppens slaggprodukter. Läkeväxten är därför bra i reningskurer och aktiverar även funtion av lever och njurar. Och persilja ger dig uppfriskande andedräkt i samma veva!

 

Persilja har under lång tid odlats i Medelhavsområdet av greker och romare som använde växten som naturmedicin. Medeltida munkarnas odling av läkeväxter i svenska klosterträdgårdar har troligen grundlagt vår användning av kryddörter idag.

De vanligaste odlade läkeväxterna på den tiden var persilja tillsammans med kummin och pepparrot. Idag importerar Sverige ca 200 ton persilja så kryddväxten räknas som en av de populäraste än idag. 

Persiljans utrensande och urindrivande egenskaper gör den bra till reningskurer. Det är persiljans innehåll av eterisk olja tillsammans med flavonoiderna som bidrar till detta. Blanda till en grön drink gjord av infusion på persilja när du känner behov av rening av kroppen. Persilja verkar även allmänt stärkande på hela kroppen och aktiverar funktionen av lever och njurar. 

Läkeväxten är nyttig och mycket rik på vitaminer. Persilja är mycket rik på A-vitamin och endast 5 gram av persilja täcker dagsbehover av A-vitamin. 30 g av persilja ger dig även hela dagsbehovet av C-vitamin så kryddörten borde vara given på mångas middagbord.

 

Förekomst

Latinskt namn Petroselinum crispum. Tillhör flockblomstriga växter och kan med fördel odlas i norr som slät- och krusbladig persilja

Användbara växtdelar

Blad, frö och rot från persilja

Aktiva växtämnen

Eterisk olja som apiol och myristicin. Flavonglykosider, kalium, kalcium, fosfor, järn och magnesium. Vitamin A- och C, karoten

Medicinsk användning

Urindrivande och utrensande av kroppens slaggprodukter, reningskurer. Stärker och stimulerar funktion av lever och njurar. Stärkande på hela kroppen och bra för mage/tarm. Ger uppfriskande andedräkt. Rik på vitaminer. Krydda i matlagning

Giftighet

Överdosering av ren eterisk olja från persilja kan påverka levern och framkalla sammandragningar i livmodern