Rosmarin ökar blodcirkulation vid muskelvärk och spända muskler

Cineol, den eteriska oljan från rosmarin verkar stimulerande på blodcirkulationen. Vid lågt blodtryck och nedsatt cirkulation kan rosmarin hjälpa, både som massageolja och som infusion. Rosmarinolja är värmande vid träningsvärk och muskelspänningar

 

Rosmarinens eteriska olja påverkar genomströmningen av blod i hjärnans små blodkärl. Den sägs då höja koncentrationsnivån och minnesskärpan tack vare den ökade syre- och blodmängden. Rosmarin är bra vid lågt blodtryck då den stimulerar blodcirkulationen i kroppen. Om du har högt blodtryck skall du däremot undvika rosmarin då örten ökar hjärtverksamheten.

Rosmarin är bra för dig som vill bli varmare om dina kalla händer och fötter. Ett bad eller massageolja med rosmarin är också aktiverande vid ömma, stela muskler och träningsvärk. Det är den eteriska oljan cineol som bidrar till den värmande verkan som uppstår när blodcirkulationen ökar. Rosmarinolja kan användas utvärtes som smärtstillande vid ledgångsproblem och reumatism.

Rosmarin är rik på viktiga antioxidanter och hjälper till att förebygga infektioner och förkylningar. Den antioxidativa effekten kan därför skydda kroppen mot fria radikaler.

Rosmarin är också bra att inta om du vill få fart på matsmältningen, speciellt vid kolik och problem med gallan. Örten ökar nämligen gallproduktionen och övriga matsmältningssafter.

 

Förekomst

Tillhör kransblommiga växter och växer vilt i Medelhavsområdet. Går dock att odla inomhus och i växthus i Sverige

Användbara växtdelar

Blad från rosmarin

Aktiva växtämnen

Eterisk olja från bl.a cineol, kamfer och rosmanol. Garvämne, bitterämne, triterpener, flavonglykosider

Medicinsk användning

Ökar blodcirkulation vid muskel- och ledvärk som reumatism. Bra vid kalla händer och fötter samt träningsvärk som massageolja, badtillsats och infusion. Stimulerar aptit, bra för matsmältning vid kolik och gallproblem. Motverkar lågt blodtryck och stärker hjärtat. Koncentrationsproblem och lätta minnesbesvär. Förebygger förkylningar och infektioner, rik på viktiga antioxidanter

Giftighet

Överdosering av eterisk olja från rosmarin kan ge njurskador. Undvik rosmarin vid högt blodtryck då örten är aktiverande .