Salvia kan hjälpa mot Alzheimers, dåligt minne och tidig demens

Salvia officinalis

Salvia motverkar aktivitet hos kroppens svett- och bröstkörtlar som reglerar svettningar och mjölkproduktion. Salvia innehåller ett fytohormon som verkar hormonbalansernade vid vallningar och klimakteriebesvär. Läkeväxten också är bakteriedödande och motverkar virus

 

Salvians positiva verkan på Alzheimers och dålig minne är intressant. Salvia underlättar för ett viktigt enzym att frigöra acetylkolin i hjärnan. Acetylcolin är en substans som finns i övergången mellan musker och nerver och är viktig för impulser och muskelsammandragningar. Salvia sägs också ge stöd till dåligt minne och tidig demens orsakat av utbrändhet och stress.

Salvia innehåller ett fytohormon som balanserar upp hormoner i samband med klimakteriet. Infusion på salvia kan ge lindring vid vallningar, svettningar och övriga besvär i samband med övergångsåldern. Salvia ses som oumbärlig som läkeväxt med många och allsidigt läkande egenskaper.

Salvia reglerar också överaktivitet i kroppens svett-, saliv- och bröstkörtlar. Salvia kan ge lindring vid besvärlig svettning och hämmar även mjölkproduktionen när det är dags att sluta amma. Pröva naturlig deodorant och Weleda´s tandkräm med salvia. Just tandkräm med salvia kan fungera som bakteriehämmande vid inflammation i tandkött och samtidigt motverka dålig andedräkt. 

Salvia har god verkan mot diarré och matsmältningsproblem som uppkördhet och magkatarr. 

 

Förekomst

Tillhör kransblommiga växter och växer vilt i Medelhavsområdet. Odlas i kryddlandet

Användbara växtdelar

Bladen av salvia

Aktiva växtämnen

Eteriska oljorna thujon och cineol. Garvämnen, bitterämnen, flavonoider, triterpener, fytohormon

Medicinsk användning

Inflammationshämmande, kramplösande och motverkande av svett. Milt urindrivande och stärkande av kapillärers blodväggar. Positiv verkan på Alzheimers och dålig minne. Lindrar stress och lugnar nervsystemet. Antiseptisk verkan mot svamp och bakterier. Virushämmande. Stöttar leverns arbete och gynnar matsmältningen. Motverkar diarré. Hormonbalanserande. Hämmar mjölkproduktionen vid amningstidens slut. Uppfriskande ansiktsvatten och baddning av svårläkta sår. Stärker sköra slemhinnor, lindrar infektion i tandkött och munhåla. Motverkar dålig andedräkt.