Svartvinbär kan sänka höga blodfetter och lindra reumatism

Ribes nigrum

Svartvinbärsblad används för lindring till reumatiska ledbesvär och gikt. Läkeväxten innehåller rika mängder C-vitamin och har förmåga att sänka förhöjda blodfetter. Fruktkärnoljan av svartvinbär har hög halt av gammalinolensyra som balanserar upp PMS och övergångsbesvär

 

Fruktkärnoljan från svartvinbär innehåller goda mängder av gammalinolensyra. Gammalinolensyra, GLA, är en livsviktig fleromättad fettsyra som bland annat balanserar upp PMS, klimateriebesvär och ledvärk. Hudvård och kosttillskott innehållande GLA används vid behandling av problemhud som torr och rynkig hy.

Svartvinbäret har en förmåga att sänka höga blodfetter i blodet. Det är svartvinbärets livsviktiga fettsyra GLA som tillsammans med vitaminer och övriga essentiella fettsyror som bidrar till detta. Bäret och dess frö har rikligt innehåll av både vitamin A och C samt nyttiga flavonoler som samtliga ger stöd till kroppens funktioner.

Svartvinbärsblad innehåller garvämnen som verkar sammandragande. Infusion på svartvinbärsblad kan därför hjälpa mot diarré. Svartvinbärets mörkt blåsvarta färg signalerar för mycket antioxidanter så förse dig med svartvinbär, Nordens vindruvor, till nästa skörd.

Frys in hela klasar av svartvinbär och använd under året i saft, sylt och till frukostens smoothie. Torka svartvinbärsbladen och koka thé som värmer frusen kropp. Uppfriskande och nyttigt!

 

Förekomst

Tillhör vinbärsväxter och finns odlad i mångas trädgård samt vild på sina platser.

Användbara växtdelar

Bär och blad av svartvinbär

Aktiva växtämnen

Flavonoider, antocyanglykosider, karotener, eterisk olja, garvämnen, vitamin C och A, kalium, gammalinolensyra GLA

Medicinsk användning

Milt urindrivande och kramplösande. Lindrar reumatism och gikt. Svampdödande. Sammandragande, motverkar diarré. Mycket bra källa till C-vitamin. Sänker höga blodfetter. Matlagning i sylt, saft och gelé, efterrätter och smoothies