Timjan lindrar vid astma, bronkit och slemhosta

Thymus vulgaris

 

Timjans eteriska olja tymol är starkt bakterie- och virushämmande och bygger upp kroppens immunsförsvar. Timjan har används som hostmedicin i tusentals år för sina slemlösande egenskaper. Infusion på timjan kan lindra både kikhosta och problem med astma

 

Timjan har god verkan och lindring vid luftrörsproblem som astma, bronkit och olika typer av hosta. Läkeväxten har använts som hostmedicin och vid katarr i luftvägarna i många tusen år så effekten är väl testad. Pröva infusion på timjan vid förkylning, influensa samt om du besväras av rethosta.

Timjan aktiverar flimmerhåren i luftrören som gör det lättare att bli av med irriterande slem. Slemproduktionen ökar med nytt, tunnare slem och det blir enklare att hosta ut det sega och gamla. De aktiva växtämnena från timjan utsöndras delvis via luftvägarna och eftersom timjan också är kramplösande kan det lindra vid astma och kikhosta.

Timjan har starkt bakteriedödande och virushämmande verkan och det är den eteriska olja tymol som tros bidra till detta. Det medför att timjan är bra att inta vid stunder då influensa och förkylning står och lurar. Läkeörten stärker även kroppens immunförsvar och minskar den skadliga oxidativa stressen i cellerna.

Det finns många olika sorters timjan och backtimjan anses som den bästa sorten att bruka inom naturmedicin. Pröva odla timjan själv och ta till vara örtens mycket goda egenskaper. Timjan trivs i kalkrik jord och får underbart lila blommor, som också kan användas i naturlig egenvård.

 

Förekomst
Tillhör kransblommiga växter och är en nyttig kryddväxt du kan odla själv.
Användbara växtdelar
Blad, stjälk och blommor av timjan
Aktiva växtämnen
Eterisk olja som tymol och karvakrol. Garvämne, flavonoider, järn, kalcium
Medicinsk användning
Hostmedicin. Mot luftrörsinfektioner och olika typer av hosta; rethosta, slemhosta, kikhosta. Slemlösande. Luftrörskatarr, astma och bronkit. Förebygger förkylning, influensa och motverkar fria radikalers negativa inverkan i kroppen. Stärker immunförsvaret, är bakterie- och virusdödande. Stillar klåda och har antiseptisk verkan. Löser kramper och lindrar ont i mage/tarm och orolig mage. Bättrar aptit och matsmältning samt motverkar diarré. Främjar blodcirkulationen vid ledbesvär som reumatism