Flädervänderot lugnar vid oro och nervositet samt hjälper dig somna

Valeriana sambucifolia

Flädervänderoten eller valeriana som den också heter är en allmänt erkänd läkeväxt som verkar lugnande vid oro, nervositet och depression. Flädervänderoten verkar även blodtryckssänkande och ger dig ro inför nattens sömn

 

Vänderot har goda lugnande och rogivande egenskaper och har används sedan början av tideräkningen i det syftet.

Läkevänderoten/valeriana är idag ett erkänt naturläkemedel och ett av det mesta använda naturpreparat. Det finns att handla i hälsoaffärer i bra utbud och valeriana rekommenderas att brukas vid överansträngning, nervösa besvär och oroliga känslor.

Det finns flera sorter av vänderot; läkevänderot som växer längre söderut och flädervänderoten som dominerar längst i norr i fjällbjörkskogens fuktiga marker. En högrest ört med hålig stjälk som kan bli upp till 1,5 meter hög med vitrosa blommor samlade i flockar. Av någon anledning gillar hankatter vänderotens doft och dras till den starka doft som torkad läkevänderot har.

Det är flädervänderotens tjocka rot som används. Bästa tid för skördning av roten är innan stjälken har vuxit ut. När du plockat vänderoten torkar du den i ugn på 40 grader. Du sedan kan använda den torkade roten som infusion eller mala ner till pulver.

Det finns risk för tillvänjning vid regelbunden användning av flädervänderot. Använd därför läkeväxten under kortare omgångar och i liten mängd.

 

Förekomst

Tillhör vänderotsväxter och finns allmän hela vägen upp i fjällbjörkskogen i Lappland

Användbara växtdelar

Roten från flädervänderoten

Aktiva växtämnen

Valepotriater, eterisk olja, alkaloider

Medicinsk användning

Lugnande, rogivande medel. Lugnar vid oro, stress och nervositet. Underlättar insomning. Blodtryckssänkande. Lindrar huvudvärk och feber