Bevara läkeörternas aktiva ämnen med torkning eller frysning

Så snart du plockat en växt så förändras och avtar örtens verksamma ämnen. Därför är det viktigt att bevara dina nyplockade godsaker på rätt sätt för att behålla det mesta av växtens näringsämnen

 

Olika metoder att bevara örter är torkning på luftig plats eller i ugn samt frysning. Torkning av hälsoväxter är en naturlig och skonsam konserveringsmetod som bevarar örternas ämnen på ett effektivt sätt. Platsen för torkning bör vara sval och luftig samt mörk.

Det perfekta utrymmet för torkning av växter är en mörk, välventilerad vind men få har tillgång till sådan lyx. Hitta ett passande utrymme i en tomt, dammfritt skåp med god luftning och det duger gott, det också. Du skall inte frestas att torka dina värdefulla läkeväxter i solen för då bryts viktiga beståndsdelar ner.

Vid torkning lägger du de nyplockade örterna glest och tunt på underlag av papper, galler, utspända tygstycken eller häng dem i knippen. Om du låter växterna ligga i tjocka lager förhindras avdunsning och det kan bildas mögel. Det är viktigt att torkningsprocessen går snabbt för att behålla så mycket som möjligt av de aktiva växtämnena.

Rör försiktigt runt läkeväxterna varje dag och öppna gärna ett fönster under dagtid för att hjälpa till med luftningen. Örterna är klara då de är riktigt snustorra så det knastrar mellan fingrarna när du smular dem. Om du har för bråttom och inte låter växterna bli helt torra så kommer de att mögla vid förvaringen. Om det finns en seghet kvar i växten då du smular den så är den inte färdigtorkad.

Torktiden för växter beror på vätskeinnehåll i örten då du plockar den, vilken torkplats du använder och vilken luftfuktigheten det är utomhus. Blommor och blad kan behöva ca 5 dagar och tjocka växtdelar bör du skära igenom för att kontrollera om det är genomtorrt.

Torkning i ugn fungerar också bra. Du använder mycket låg värme med maxtemperatur på 35 grader. Sprid ut örterna på en ugnplåt och torka med ugnsluckan på glänt. Torktiden varierar men samma sak gäller här som vid lufttorkning; när örterna är knastertorra när du smular dem så är de klara. 

Infrysning av örter och växter fungerar också speciellt för basilika, citronmeliss och dill. Packa de färska växterna i små, platta påsar och lägg dem i frysen. Ta sedan fram den mängd du behöver allt eftersom. Hållbarhet i frys är ca 1 år.