Förvaring av medicinska växter för längre hållbarhet

Mörkt, torrt, svalt och lufttätt är ledord inom förvaring av torkade örter. Tillgång på syre och ljus påverkar hållbarheten på alla livsmedel och råvaror. Ta till exempel ett äpple som du delar på mitten. Inom kort så har äpplets yta mörknat och frukten har börjat oxidera

 

Oxidering sker även med örter och växter så det gäller att minimera tillgången på syre och ljus vid förvaring. Det är allra bäst att förvara örter och växter tätt packade i mörka glasburkar med tättslutande lock. Om du inte har mörka burkar så kan du alltid täcka glasburken med mörkfärgat papper. Limma på lite papper eller måla den med brunsvart glasfärg.

Burkarna skall vara väl rengjorda och torra innan du lägger i örterna. Klistra på en etikett med växtnamn och datum så har du lättare att hålla koll på förvaringslängden.

Örtens hållbarhet avtar ju äldre den blir och då försvinner också de nyttiga egenskaperna. Följ naturens rytm och förnya ditt egenplockade sortiment med årstidernas växling. Det är ingen idé att samla på sig för mycket läkeörter som sedan må kastas. Om du ändå må kasta örterna, så sprid dem tillbaka i naturen igen.

Samla och plocka efter ditt aktuella, årliga husbehov. Hållbarheten är olika för växt till växt men 1-årsregeln kan vara en bra hållpunkt. Vissa hälsoväxter som citronmeliss och basilika förlorar dock sin verkan snabbare.