Grobladet är sårläkande och kan stoppa blödning

Plantago major
 

Grobladet har varit en uppskattad läkeväxt sedan medeltiden för dess sårläkande egenskaper. Detta är växternas tuffing som gärna växer på hårt trampad mark och där folk går som mest; på trottoarkanter, grusgångar och stigar

 

Grobladet är en mycket allsidig läkeväxt och dess lättillgänglighet gör plockningen enkel. Du hittar nämligen grobladet nästan överallt och den trivs fint vid hårdtrampade gångytor, vägkanter och stigar. En liten spricka i asfalten och pyttelite jord är nog för att grobladet skall växa.

Grobladets rika innehåll på slemämnen skapar skyddsbarriär vid retning i kroppens slemhinnor. Slemämnena lägger sig som en hinna över det irriterade området vid katarrer i luftrören samt i mage-och tarmkanal och ger skadan möjlighet till läkning. Grobladets innehåll av kisel ger den sårläkande egenskaper som både stärker och helar slemhinnor och vävnader.

Glykosiden aucubin är ett av grobladets aktiva växtämnen som är bakteriedödande. Därför är ett grönt plåster av groblad bra vid stickor, skavsår och om du skurit dig på kökskniven. Aucubin hjälper till att läka variga sår, eksem och streptokock-infektioner.

Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaperna försvinner vid upphettning. Plocka groblad och använd dem färska, frysta eller torkade. Lägg de torkade bladen i kallt vatten strax innan du skall använda dem så mjuknar de upp. Du kan även gör macerat på groblad; kallvattenutdrag, som är bra att dricka vid hosta, bronkit och ont i halsen.

Och så är grobladet även kallat indianplåster och var mycket värdefull för kelterna som upphöjde dess läkande kraft som helig.

 

Förekomst

Tillhör grobladsväxter och växer i hela Sverige, gärna vid hårt trampade ytor som gångstigar och parkområden

Användbara växtdelar

Bladen

Aktiva växtämnen

Slemämnen, allantoin, aucubin, xantofyll, garvämnen, kiselsyra, zink

Medicinsk användning

Groblad används färska eller torkade, upphettning förstör de läkande egenskaperna. Läker svårläkta och variga sår. Bra vid insektsbett och brännskador. Grobladsvatten vid halsinfektion, hosta, bronkit, bihåleinflammation. Är sammandragande vid katarr i luftrör, mage/tarm och hemorrojder. Motverkar diarré och är antibakteriell. Drar ut orenheter från kroppen som stickor, varbildning och smuts