NYHETER!

c/o Gerd - Äkta lappländsk ekologisk hudvård från Jokkmokk

Is, natur och atmosfär - Photowall och ICE Hotel Jukkasjärvi

Chokladbudet - Skicka finaste chokladen istället för blommor

Träningspartner - Utrustning för funktionell träning, kondition och styrka

Helhetshälsa - Marknadens renaste kosttillskott

Håll mysvärme i vinter! - Vackra eldkorgar från Buildor

Hallonblad motverkar diarré och lös mage

Rubus idaeus

 

Hallon är en av våra mest välsmakande bär och används mycket i saft och bärsylt. Det är garvämnena i hallonen som har sammandragande verkan. Därför har hallonblad har god funktion att motverka diarré och och lös mage

 

Hallonbuskar finns växande i hela Sverige och hör till sommarens bär med söt och härlig smak. Växten är ganska hårdför och växer även ovan trädgränsen med god spridningsförmåga. Hallonens bär och blad är användbar till mycket framför allt läskande saft, sylt till pannkakorna och mjuk smoothie. 

De röda hallonen är de vanligaste bären men du kan även finna vita hallon. De smakar dock likadant och har samma egenskaper som de röda hallonen. Hallonen tillhör stenfrukterna så som hjortron, björnbär och åkerbär.

Hallonbladen kan med fördel torkas och användas i välsmakande infusion om du har problem med mage och diarré. Hallonfrön är speciellt rika på essentiella oljor som omega 3, 9 och 9 och ger huden spänst samt stöd till att bevara fuktigheten. Infusion på hallon är också svagt febernedsättande och innehållet essentiella oljor verkar antiinflammatoriskt

 

Förekomst

Tillhör rosväxter och är vanlig i hela Sverige. Främst vid skogshyggen och vägkanter på kväverik jord

Användbara växtdelar

Blad och bär

Aktiva växtämnen

Garvämnen, flavonglykosider, organiska syror, C-vitamin, pektin. Essentiella oljor omega 3, 6 och 9 

Medicinsk användning

Sammandragande verkan och bra vid diarré. Svagt urindrivande och kramplösande. Stärkande för kapillärernas väggar. Lindrar inflammation i mun och svalg. Febernedsättande. Smakförbättrare i theér, saft, sylt och barnmedicin. Underlättande vid graviditetens sista månaderna samt förlossningen