Rödklöver är näringsrik med bra protein och fytohormoner

Trifolium pratense

 

Rödklöverns rika näringsinnehåll består av lättupptagligt protein och ett östrogenliknande hormon som blir ett bra tillskott under klimakteriet. Rödklövern kan lindra de nattliga vallningar och torra slemhinnor som kan uppstå under kvinnans menopaus

 

Förr i tiden när det var svältår maldes rödklövern till mjöl just för sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Rödklöver odlas idag på stora ytor som foder till kreatur och hästar och det sägs att korna mjölkar bättre då de äter rödklöver. Bi och humlor älskar rödklövern för dess söta och milda smak. Läkeörten är lätt att hitta och mycket god i sallader och hälsodrinkar!

Pröva göra infusion på rödklöver och njut av härlig smak. Du kan använda både blad och stjälk från rödklövern och mixa ner den i grön hälsodryck. Färsk rödklöver är att föredra men du kan även torka den för användning hela året. Rödklövern är allmänt stärkade för hela kroppen och motverkar också infektioner och värk vid exempelvis artrit.

Rödklöver har renande verkan på lymfa och nervsystem samt stärker upp skelettet då klövern innehåller kalcium. Rödklövern sägs också öka fertiliteten och stödjer leverns reningsarbete. En annan god egenskap är att rödklöver är bra vid stress och trötthet eller när du bara vill bli lite uppiggad. 

Rödklöver innehåller ett växthormon som är snarlikt människans hormon östrogen. Infusion på rödklöver sägs därför underlätta vid klimakteriebesvär som nattsvett, vallningar och torra slemhinnor. De lärde tvistar om de östrogena egenskaperna försvinner vid torkning. I varje fall finns vitaminer, mineraler och proteiner behållna om du torkar och förvarar rödklövern med varsam metod. Läs mer om torkning av växter här

 

Förekomst

Tillhör ärtväxter och är mycket allmän hela Sverige på äng och vall

Användbara växtdelar

Rödklöverns blomma, stjälk och blad

Aktiva växtämnen

Protein, kalcium, krom, magnesium, kalium, fosfor. B- och C-vitaminer, fytohormoner

Medicinsk användning

Reglerar hormoner och bra tillskott vid klimakteriebesvär; vallningar, svettning, torra slemhinnor. Bra näringsinnehåll; lättupptagligt protein, rik på vitaminer och mineraler. Stärkande och renande för nervsystem, lymfa och skelett. Antiinflammatorisk, motverkar infektioner. Bra vid hudproblem som eksem, torrhet och utslag. Används i infusion, matlagning, nyttiga hälsodrinkar.