Rönnbären är fulla av C-vitamin, mineraler och antioxidanter

 Sorbus aucuparia

Rönnbär bidrar till ditt dagsbehov av C-vitamin och är ett perfekt naturligt vitaminpiller. Rönnbär tål både upphettning och nerfrysning utan att mista sitt näringsinnehåll. Ett av våra svenska superbär som förebygger urinvägsinfektioner och ger immunförsvaret krafter

 

Rönnbären är ett naturligt vitaminpiller så rik på nyttiga antioxidander och C-vitamin att den ses som ett av Sveriges superbär. Det behövs så lite som tre rönnbär per dag för att fylla ditt dagsbehov att C-vitamin. Ganska fantastiskt, eller hur? Torka rönnbären och förvara de röda nyttigheterna i lufttät, mörk burk och förebygg smygande förkylningar med att äta några stycken till frukost.

Rönnbär ger gott stöd till kroppens immunförsvar och förebygger samt behandlar även urinvägsinfektioner. Tillsammans med tranbär och lingon så är rönnbär ett av de bär som lämpar sig just för behandling av urinvägsproblem.

Den sura smaken på rönnbär tonas ner efter första frosten så vänta gärna tills dess innan du plockar dem. Om inte fåglarna hinner före, vill säga. Rönnbär är mycket populärt bland sidensvansar som snabbt äter upp rönnbären på ett träd. En vacker syn då sidensvansarna kommer i flock och fyller på med rönnbär med god aptit.

Rönnbär tål både upphettning och nerfrysning med behållna näringsämnen och är mycket enkel att hantera. Rönnbären smakar sötare efter infrysning och i mångas tycke också godare då. Du kan använda bären både färska, torkade och frysta. Enkelt och nyttigt, nära tillhands!

 

Förekomst

Tillhör rosväxter och växer i hela Sverige, även i lägre fjälltrakter i norr

Användbara växtdelar

Bären av rönn; färska, torkade eller frysta

Aktiva växtämnen

C-vitamin, mineraler, karoten, antioxidanter, D-sorbitol, pektin

Medicinsk användning

Förebygger och behandlar urinvägsinfektioner. Bygger upp immunförsvaret och motverkar förkylningar. Inom matlagning till sylt, saft, vin och klassikern rönnbärsgelé