Chaga, kung av medicinalsvampar och skogens diamant

 

Sprängtickan, även kallad chaga har använts som medicinsk läkesvamp sedan medeltiden. Med sitt mycket höga ORAC-värde och kraftfulla antioxidanter blir sprängtickan till en oumbärlig råvara i naturlig egenvård

 

Det svenska namnet är sprängticka. Sprängticka går att köpa som hälsokost, då under det ryska namnet för just svamp; chaga. Sprängtickan parasiterar på björken där svampens sporer fäster på trädets tidigare skador. Där kan den leva under lång tid, ca 15-30 år, innan trädet dör. 

Den förkolnade skrovliga utväxten och dess brungula insida har mycket högt innehåll av antioxidanter och komplexa näringsämnen. Andelen antioxidanter per 100 g livsmedel mäts i ett värde som kallas ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity. Sprängtickan uppnår ett mycket högt ORAC-resultat på mellan 60.000-360.000 vilket gör den till tidernas hälsosvamp och ett intressant forskningsobjekt runt om i världen.

Sprängtickan är relativt sällsynt och växer på ca 1 av 5000 björkar. Den skall därför skördas med eftertanke och med markägarens tillstånd då den ej går under allemansrätten. Skär inte av hela sprängtickan utan spara ca 20% av utväxten så växer svampen ut igen. 

Skörda sprängtickan och skär den i 3-4 cm stora bitar. Torka den på svag värme i ugnen, ca 50 grader i 7-8 timmar, annars finns risk att sprängtickan möglar. Du kan också mala den till pulver. Vid beredning gör du en dekokt på 1 liter vatten + 1 bit sprängticka/chaga som får koka i 30 min upp till 5 timmar.

Samma bit chaga kan kokas i flera omgångar tills den mist färg och smak. Då kan du göra tinktur på bitarna och på så sätt få ut de sista nyttigheterna. Drick brygden som thé och kaffe eller använd som vätskebas i smoothies. Och det bästa av allt; det går inte att överdosera chaga så njut av naturens gåva!

Förekomst

Sprängtickan är sällsynt svampart och växer på ca 1 av 5000 träd. Hittas på björkstammar i Skandinavien, Ryssland, Japan, Kina, Canada och Norra USA. 

Användbara växtdelar

Den skrovliga utväxten, mörkbrun till svart i färgen, från levande träd. Insidan är ljusare brunorange med ganska hård struktur. Använd hela sprängtickan, även den skrovliga ytan, i bitar eller mald som dekokt till thé eller kaffe. Även i alkoholutdrag/tinktur. 

Aktiva växtämnen

Mycket högt ORAC-värde; mellan 60.000-360.000! Komplext innehåll av näringsämnen och antioxidanter som proteiner, polysackarider, melanin, fytokemikalier, saponiner, steroler, betulinsyra, SOD

Medicinsk användning

Bekämpar cancer, bakterie-och virussjukdomar. Förbättrar immunförsvaret, lindrar/dämpar infektioner och inflammationer. Lindrar besvär med psoriasis. Bra för hår- och hudkvalitén. Sänker blodsockernivån och bra vid diabetes typ 2. Dekokt på hel eller mald sprängticka, drickes som thé, kaffe eller vätska till smoothie. Även i alkoholutdrag/tinktur.