Tall har högst halt av det nyttiga C -vitaminet under vintern

Pinus Sylvestris

 

Tallen är bakteriedödande och förebygger både förkylningar och urinvägsinfektioner. Tallen innehåller mest C-vitamin under vinterhalvåret då vi har mest behov av antioxidanter. Tall ligger i topp på växter med mest C-vitaminhalt. Endast våra svenska nypon och havtorn innehåller mer

 

Tallens skott kallas för stunt och har en frisk och fräsch smak. Du plockar tallstunt om våren och gör en dekokt som gör extra gott när du kommer in efter en promenad. Inte många kan tro att tallbarren innehåller allra mest C-vitamin om vinter men så är faktiskt fallet. Det passar helt perfekt för just under vintern behöver vi vår viktigaste antioxidant C-vitamin som allra mest. Mycket trevligt med så enkel gåva från naturen!

Tallens växtämnen är bakteriedödande och hämmar både inflammationer och svamp. Tall stärker kroppens immunförsvar mot förkylningar och även mot urinvägsinfektion. Om du har problem med luftrörskatarr kan du koka varmt vatten och andas in de välgörande ångorna från talldekokt.

Kåda från tall användes förr i tiden som tuggummi dels för innehållet av vitaminer men samtidigt för kådans antibakteriella egenskaper. Munhålan hölls fri från karies och inflammationer tack vare den antibakteriella egenskapen som tallen har. Eftersom kådan hämmar bakterier passar den även bra att stryka på mindre sår för snabbare läkning. Samla in lite färsk kåda om våren och spara i en burk som finns redo när skadan är framme.

Ett värmande bad med tallbarr efter en träningstur mjukar upp stela muskler. Om du inte har badkar gör ett fotbad i hink lika gott för trötta vader, fötter och tår.

Tallen har liknade egenskaper som granen, också en av våra vanliga och lättillgängliga barrträd i norr. Som övriga barrväxter som gran och enbuske är tallen mycket aktiverande och kan belasta svaga njurar. Var därför försiktig med invärtes användning av tallbarr och stunt. Det gäller även dig som är gravid

 

Förekomst

Tillhör tallväxter och växer i hela Sverige på torra hedar

Användbara växtdelar

Tallens barr, skott, rötter, bark och kåda

Aktiva växtämnen

Rik på C-vitamin, störst halt på vintern. Antioxidanter, kalium, kalcium, magnesium, zink, järn.

Medicinsk användning

En av de viktigaste vilda växter vid överlevnadssituation. Antibakteriell och antiinflammatorisk, hämmar svamp. Ökar blodcirkulation och är värmande. Näringsdryck, förebygger förkylning och infektion i urinvägarna. Mot katarr i luftför och hosta.

Giftighet

Använd inte tall invärtes om du har problem med njurar eller är gravid