Odla örter på balkong, altan och i lerkruka

En odlingsvitrin att ha på balkong eller altan passar fint för dig med mindre yta. Och vem drömmer inte om det egna lilla trädgårdslandet? Variationer och möjligheter inom växtodling är oändligt

 

En enkel grön planteringsyta tillsammans med intressanta naturmaterial kan ge en vacker odlingsplats. Ta in material som grenar och stenar i olika former och mura upp odlingsbäddar. Grenar i spännande former kan bli kreativa stöd till buskar och bönplantor.

Plantera din egen rosenbuske som ger dig nytta x 3 

img-1280-2.jpgRosenbusken är en fantastisk givmild växt med nytta i blad, blommor och nypon. Du har glädje av rosen på många sätt. Torkade eller färska rosblad används till rogivande infusion och rosenblommans ljuvlig doft passar fint att tappa upp i ett bad.

Allra bäst är kanske de orangeröda nyponen med massa vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret. 

 

Växthus i mängder av modeller och storlekar

Du hittar växthus i alla tänkbara modeller som passar till de allra flesta hem. Ett litet växthus på fönsterkanten med några örtfavoriter är trevligt. Kanske en behändig odlingsvitrin att ha stående där plats finns eller ett fullstort växthus där allsköns grödor får växa sig starka? Önskedrömmen är en kombination av växthus och uterum eller en pergola.

odla-upp-och-ner.jpg

Odla tomat och potatis i odlingssäck. Och så persilja och fänkål upp & ner!

Nyttja utrymmet ovanför dig och odla till exempel jordgubbar hängandes i ampel. På så sätt odlar du på höjden och kan skapa spännande grön miljö. 

Du som längtar efter färskpotatis till midsommarsillen eller inte tillgång till mark kan alltid odla potatis i säck.

En kul och annorlunda variant är odling upp & ner. Vita keramikkrukor med kryddväxter hängandes upp & ner som naturlig köksgardin väcker garanterat beundran. Här hittar du mer om odling upp & ner

 

Läkeväxter blandat med blommorBalkonglåda

I denna balkonglåda växter bland annat persilja, basilika och chili. Tillgängligt och vackert på liten yta. Montera upp balkonglådor efter väggen och du får en egen "Babylons hängande trädgård". Odling i balkonglåda underlättar också bevattningen då du har en enda "kruka" att hålla ordning på.

 

 

 

 

Kryddörter i köksfönstret

Kryddväxter nära till hands under hela året. Ge örterna behövligt ljus, näring och rätt jord så får du massor tillbaka. På bilden ser du persilja, citronmeliss och salvia. Bra kryddäxter att odla inomhus är även gräslök, oregano och mynta. Det finns lämplig växtbelysning som ger den ljusmängd örter och kryddväxter behöver under vinterhalvåret.

 

pallkrage.jpgPallkrage och odlingsbänk vid husentrén

Odling i pallkrage eller odlingskrage förlänger den korta odlingssäsongen. Köp i byggsats och färgsätt pallkragarna själv. Du kan påbörja odlandet tidigare då jorden lättare blir uppvärmd. Det innebär också tidigare skörd att avnjuta. 

Odling i pallkrage håller också enklare ogräset i schack. 4 pallkragar tillsammans med grusgång emellan är snyggt, lättskött och bra för ryggen!

 

images-6.jpgTrädgårdslandet

En klassiker är odling i fristående trädgårdsland. Nära samverkan med jord och mylla tillsammans med favoritväxterna känns givande. Rotfrukter som morötter, rädisa och kålrot tillsammans med dill, hallon och jordgubbar. Det vattnas i munnen så släpp loss dina gröna fingrar!

 

unknown-2.jpegOdla på stumpar av grönsaker

Det finns många olika grönsaker du kan spara stumpen och låta den växa ut igen. Spara 5 cm av grönsaksstumpen och placera den i vatten. När stumpen fått rötter planterar du den i jord.

Detta fungerar fint på purjolök, sallad, selleri och vitkål. Testa dig fram med olika sorter och ta del av växtkraften. Purjolöken är riktigt intressant att följa då du ser resultat från dag till dag. Om du har tur så har du en ny purjolök på ca 2 veckor.

 

 

Handla KRAV-odlade råvaror, lokalproducerade produkter och ekologiskt märkta varor

En bra start för ett hälsosammare och friskare liv är att handla råvaror och äkta produkter så långt det är möjligt. Det kanske kostar lite mer men å andra sidan får du frukt & grönt med betydligt bättre näringsvärde och renare innehåll. Ge din kropp bättre förutsättningar med en hälsosammare levnadsstil. En vinst på Hälsolotteriet!